Založ si blog

Severský nemilosrdný humor: recenzia filmu Boj snežného pluhu s mafiou

Nórska čierna komédia Hansa Pettera Molanda o mužovi, ktorý sa rozhodol pomstiť smrť svojho syna, patrí k najlepšiemu, čo možno momentálne vidieť v slovenských kinách.

Nils Dickmann (Stellan Skarsgård) s chuťou odhŕňa sneh na nedostupných nórskych cestách. Za svoju prácu dostane titul občan roka, no vzápätí sa dozvedá, že sa mu predávkoval syn. V skutočnosti ho popravila mafia, preto neotáľa. Zabíja jedného grázla za druhým. Chladnokrvne, nemilosrdne a bez zaváhania. Ostáva mu už len boss, nórske knieža. Ten nepochopí, že za všetkým je Nils, preto rozpúta vojnu so srbskou konkurenciou. Zabije rovno syna ich vodcu. Rozzúrený kápo Papa žiada krv za krv, syna za syna. Podobne uvažuje aj Nils. Potomok nórskeho narkobaróna je v ohrození.

Ako to celé dopadne? Určite dobre. Film je síce plný mŕtvol, no za horor sa rozhodne nedá označiť. Čierne komédie nekončia tragicky. Dokonca majú výhodu, že môžu hovoriť to, čo sa inak nesmie, alebo aspoň nepatrí. Platí to aj v tomto prípade, kedy určite nebola politická korektnosť rozhodujúca pri škrtaní scén. Práve naopak. Film je doslova popreplietaný obrazmi a dialógmi, ktoré by v inom žánri boli práve z politických dôvodov neprípustné. Čím nekorektnejšie a neakceptovateľnejšie, tým lepšie a vtipnejšie. Vlastne absolútny opak toho, aká vyzerá realita v Nórsku.

Nejde však o jediné protirečenie prítomné v tomto filme. Kontrasty utvárajú atmosféru celého príbehu. Zasnežené pahorky zaliate slnkom sú opakom chladu diaľnice a pochmúrneho mesta. Predizajnovaná vila mafiánskeho bossa je protikladom Nilsovho tradičného príbytku. Ostentatívna neschopnosť polície zvýrazňuje všemocnosť mafie. Obrovské snežné stroje znásobujú krehkosť ich užívateľa. No azda najviac do popredia vystupuje kontrast otcovskej lásky (často prehnane a komicky prejavovanej) a krutosti voči iných. Ten pominie až záverečným zblížením Nilsa a srbského bossa Papu, ktorých ticho spojila strata ich synov.

Na tejto čiernej komédii o hlbokých mužských citoch prekrytých závojom vraždenia ťažko hľadať chyby. Azda až na absurdný slovenský ekvivalent pôvodného nórskeho názvu Kraftidioten. Táto drobnosť síce diváka trochu zavádza, no zážitok z filmu rozhodne nepokazí.

 

O osamelých mužoch a ich útekoch

27.04.2015

Nórsky film Ole Giævera Proti prírode zobrazuje úplne obyčajného tridsiatnika, ktorý chce v horách rozchodiť, či skôr vybehať únavu zo života. Hlavného hrdinu Martina nebaví práca, reči kolegov, ani miesto, kde žije. Znechucuje ho monotónnosť a otupná rovnakosť bežných dní, ktoré majú všetky predpoklady k tomu, aby takými ostali až do dôchodku. Chcelo by to [...]

Nesbø, jeho Syn a (ne)naplnená pomsta

10.04.2015

Pri detektívkach autori nezvyknú zásadne obmieňať svoje postupy. Zvyčajne zachovávajú atmosféru príbehu a rovnaký pomer dialógov a opisov, používajú totožné prostriedky na stupňovanie napätia a jeho uvoľnenie. Zaužívaných schém sa pridŕžajú aj pri voľbe miesta deja, ktorý rámcujú v podobných časových úsekoch. Rovnako takmer totožným spôsobom zachycujú [...]

Učitelia a vykorisťovanie

04.04.2015

Učitelia mali minulý týždeň svoj sviatok. Honosné oslavy to určite neboli. Podgurážených pedagógov asi nik nestretol. Jedine ak by pili od žiaľu. Nad sebou a nad svojimi (a cudzími) deťmi. Nad nemennosťou situácie, v akej sa nachádzajú. Bezútešnosťou, ktorá sa týka všetkých, ktorí nečakajú len na dôchodok. Sú unavení trápnosťou rečí o ich potrebe [...]

Hrad Likava, Likavka, Ružomberok

Najväčší hrad na Liptove opravia za milióny eur. Pre návštevníkov chystajú novinky

07.05.2024 06:00

Stredovekej pamiatke „odklepli“ veľký balík peňazí. Pribudnú tam nové priestory aj moderné prvky.

Ukrajina,

Škoda ukrajinských zbraní na zničenie Krymského mosta? Rusi si už našli iné vojenské trasy

07.05.2024 06:00

Organizácia Molfar sa pozrela na železničnú dopravu prúdiacu po Krymskom moste. Vyzerá to tak, že z vojenského hľadiska to nie je významný terč.

WC, toaleta, záchody

Vláda chce, aby v nových budovách v Anglicku boli povinne oddelené toalety

07.05.2024 05:55

Britská vláda chce uzákoniť povinnosť, aby v nových verejných budovách v Anglicku boli oddelené toalety pre mužov a ženy.

Západné Tatry, Baranec, mReportér

Patrí k tomu najkrajšiemu na Slovensku. Mohutný vrchol v Západných Tatrách je výzvou pre turistov

07.05.2024 05:00

Zábery, ktoré sa podarilo zachytiť mReportérke Ľubke Šeroňovej.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 4
Celková čítanosť: 10760x
Priemerná čítanosť článkov: 2690x

Autor blogu

Kategórie

Archív