Založ si blog

O osamelých mužoch a ich útekoch

Nórsky film Ole Giævera Proti prírode zobrazuje úplne obyčajného tridsiatnika, ktorý chce v horách rozchodiť, či skôr vybehať únavu zo života.

bezec

Proti prírode / Mot naturen                                                                    Zdroj: ASFK

Hlavného hrdinu Martina nebaví práca, reči kolegov, ani miesto, kde žije. Znechucuje ho monotónnosť a otupná rovnakosť bežných dní, ktoré majú všetky predpoklady k tomu, aby takými ostali až do dôchodku. Chcelo by to zásadný obrat, radikálnu zmenu, alebo aspoň niečo. Navyše, v piatok tieto úvahy zintenzívňuje predstava predvídateľne usporiadaného rodinného víkendu. Preto ani neváha, či ho strávi so svojou manželkou Sigrid a synom Hellem. Ticho vzdoruje, vyberá si hory a v dusnej atmosfére odchádza. Beží nad mesto, stále hlbšie do lesa, od ľudí, do bezpečia prírody.

Okrem zopár krátkych dialógov, celý film utvárajú Martinove myšlienkové pochody a predstavy. Nejde však o štylizované filozofické zamyslenia, ani prehlboké úvahy sofistikovaného intelektuála o zmysle existencie. Skôr sa tu postupne odhaľuje voľne plynúce uvažovanie jednoduchého muža plné zmätkov, nejasností a rozporov. Je všedné a banálne, pričom k jeho obyčajnosti prispievajú pozastavenia nad rutinnými úkonmi a intímnymi záležitosťami, bezvýznamné príhody, ale aj mainstreamová hudba, ktorá niekoľkokrát emocionálne zadefinovala ovzdušie filmu.

Proti přírodě 9

Proti prírode / Mot naturen                                                                    Zdroj: ASFK

Práve atmosféra „bežnosti“ dodáva pôsobivosť tomuto príbehu muža unikajúceho pred malomeštiackou každodennosťou. Naviac, Martin neustále veci ironizuje a cynicky komentuje, čím nechtiac upozorňuje na ich závažnosť. A to bez ohľadu na to, či ide o smsky manželke, popisy svojej minulosti, alebo postoje k vlastne sexualite. Podobne vyznieva aj jeho boj s prírodou, snaha splynúť zo zemou, nebyť, schovať sa, uniknúť, opustiť všetko a začať inak. Vlastne celý víkend je odhodlávaním sa pre razantný krok, hoci aj tak vie, že nič z toho nebude. Každodenné starosti ho uzemnia, bez zmeny bude pokračovať ďalej, nijaký zlom nenastane.

Proti prírode

Proti prírode / Mot naturen                                                                    Zdroj: ASFK

Napriek svojej introvertnosti má tento film neprehliadnuteľnú politickú dimenziu. Bez pátosu, veľkých slov a vyargumentovaných zdôvodnení poukazuje na sociálnu izolovanosť obyčajného muža, ktorý osamotený zápasí so svojimi pocitmi. Cez drobné udalosti popisuje neviditeľné podrobovania a obmedzenia konania, aktivity a realizácie niečoho zmysluplného. Zobrazuje chlapa, ktorý sa nechce hrať na bojovníka, ani rodinu nepokladá za zásadnú výzvu, no zároveň nevie klásť odpor vonkajším očakávaniam. Stal sa z neho absurdný a infantilný kastrát, ktorý vrchol svojho šťastia zažíva pri pozeraní porna.

Ironicky, zábavný, no rozhodne aj vážny film Proti prírode nedáva nadčasové odpovede. Skôr kladie otázky, ktoré sa stávajú naliehavými kvôli ich jednoduchosti, priamosti a samozrejmosti. A práve táto povrchnosť by ich mohla učiniť blízkymi a inšpiratívnymi nielen pre mužov.

 

Severský nemilosrdný humor: recenzia filmu Boj snežného pluhu s mafiou

15.04.2015

Nórska čierna komédia Hansa Pettera Molanda o mužovi, ktorý sa rozhodol pomstiť smrť svojho syna, patrí k najlepšiemu, čo možno momentálne vidieť v slovenských kinách. Nils Dickmann (Stellan Skarsgård) s chuťou odhŕňa sneh na nedostupných nórskych cestách. Za svoju prácu dostane titul občan roka, no vzápätí sa dozvedá, že sa mu predávkoval syn. V skutočnosti ho [...]

Nesbø, jeho Syn a (ne)naplnená pomsta

10.04.2015

Pri detektívkach autori nezvyknú zásadne obmieňať svoje postupy. Zvyčajne zachovávajú atmosféru príbehu a rovnaký pomer dialógov a opisov, používajú totožné prostriedky na stupňovanie napätia a jeho uvoľnenie. Zaužívaných schém sa pridŕžajú aj pri voľbe miesta deja, ktorý rámcujú v podobných časových úsekoch. Rovnako takmer totožným spôsobom zachycujú [...]

Učitelia a vykorisťovanie

04.04.2015

Učitelia mali minulý týždeň svoj sviatok. Honosné oslavy to určite neboli. Podgurážených pedagógov asi nik nestretol. Jedine ak by pili od žiaľu. Nad sebou a nad svojimi (a cudzími) deťmi. Nad nemennosťou situácie, v akej sa nachádzajú. Bezútešnosťou, ktorá sa týka všetkých, ktorí nečakajú len na dôchodok. Sú unavení trápnosťou rečí o ich potrebe [...]

Izrael / Hamas /

Hamas súhlasil s návrhom o prímerí, ktorý je pre Izrael neprijateľný

06.05.2024 19:11, aktualizované: 22:53

Katar a Egypt už niekoľko mesiacov pôsobia ako sprostredkovatelia mierových rokovaní.

Russia Orthodox Easter Putin

Putin po piaty raz. Slovenský diplomat bude pri jeho "pomazaní"

06.05.2024 17:29

Štafáž na inaugurácii Putina bude popri domácej "verchušky" robiť iba časť diplomatického zboru. Zastúpené bude aj Slovensko, ktoré na rozdiel od viacerých západných spojencov pozvanie neodmietlo.

Nemocnica Poprad

Vyskočil? Polícia preveruje úmrtie muža v areáli popradskej nemocnice

06.05.2024 16:56

Vyšetrovateľ začal trestné stíhanie vo veci trestného činu usmrtenia.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 4
Celková čítanosť: 10759x
Priemerná čítanosť článkov: 2690x

Autor blogu

Kategórie

Archív