Založ si blog

Nesbø, jeho Syn a (ne)naplnená pomsta

Pri detektívkach autori nezvyknú zásadne obmieňať svoje postupy. Zvyčajne zachovávajú atmosféru príbehu a rovnaký pomer dialógov a opisov, používajú totožné prostriedky na stupňovanie napätia a jeho uvoľnenie. Zaužívaných schém sa pridŕžajú aj pri voľbe miesta deja, ktorý rámcujú v podobných časových úsekoch. Rovnako takmer totožným spôsobom zachycujú jednotlivé postavy, pričom hlavní hrdinovia zvyknú vystupovať vo viacerých knihách zoradených do sérií. O to viac poteší, ak sa spisovateľ rozhodne vyhrabať z vyjazdených koľají. Jo Nesbø sa o to pokúsil (aj keď nie prvýkrát) vo svojej poslednej knihe Syn, ktorá je už niekoľko mesiacov k dispozícii aj v slovenskom preklade.

Nesbø nezanechal svoj štýl rozprávania ani ostatné formálne prostriedky. V porovnaní s minulými knihami sa z deja nijako nevytratila korupcia, nórske podsvetie, krutosť, či brutálne vraždy, hoci celkovo je príbeh o niečo miernejší než predošlé. Zásadná zmena nastala v tom, že túto detektívku, či skôr triler, opustil slávny vyšetrovateľ Harry Hole. Nahradil ho starší a menej impulzívny inšpektor Šimon Kéfas, ktorý síce nepije, no je poznačený gamblerskou minulosťou. Ba čo viac, hlavným hrdinom tentoraz nie je policajt, ale väzeň Sonny Lofthus, narkoman odsúdený za vraždu a syn mŕtveho policajta, Kéfasovho blízkeho kamaráta. Tento mladý muž ujde z dobre stráženého väzenia nazvaného Štát a snaží sa pomstiť vraždu svojho otca.

Napriek novým postavám sa na prvý pohľad nič zásadne nezmenilo. Namiesto Harryho Hola naháňa zloduchov skrivodlivo odsúdený syn a sekunduje mu pri tom policajný úradník Kéfas. Dalo by sa čakať, že napokon vyjde pravda najavo, všetci pochopia, kto je naozaj vinný a zlo bude potrestané. Lenže tentoraz je to inak. Napriek tomu, že Hole je alkoholik, používa „netradičné“ metódy a nelegálne prostriedky, neprestáva byť dobrý policajtom a vždy chce chytiť vraha. Hoci je občas na hrane, váhanie vždy premôže a rozhodne sa podriadiť právu, vinníka odovzdáva úradom (ak už nie je mŕtvy, alebo ho nie je možné legálne potrestať), čím dáva zadosť aj spravodlivosti. Zakaždým sa pohybuje v medziach zákona a drží sa jeho litery, pričom sa nenechá zlákať citmi ani napätou situáciou.

Naproti tomu v detektívke Syn sa zákon stáva úplne irelevantným. Väzeň na úteku Sonny Lofthus nepostupuje americkým spôsobom – nedáva indície polícii, aby chytila zločincov, ani ich nepredhadzuje verejnosti, či súdom. Systém ho sklamal, preto vôbec nezaujíma. Potrebuje sa pomstiť všetkým, ktorí donútili k samovražde jeho otca, pričom ich trestom je smrť. Ani raz nezaváha a neuvažuje nad tým, že by mal konať inak. Vraždí ich jedného po druhom, aby vykonal pomstu a dal spravodlivosti zadosť. Nespolieha sa na nijaké sprostredkovanie – neverí skorumpovanej polícii, súdom ani vyššej moci. A v tomto úsilí ho napokon podporí aj inšpektor Kéfas prenasledovaný výčitkami a prízrakmi pochybnej minulosti.

Takémuto anarchistickému prístupu ku chápaniu spravodlivosti nemožno porozumieť bez prostredia, do ktorého je príbeh vsadený. Hlavný hrdina Sonny sa pohybuje v rámci úplného okraja nórskej spoločnosti –  medzi delikventmi, väzňami, narkomanmi, bezdomovcami. Obávaná smrť tu býva častá, bežná a neraz prijímaná s úľavou ako jediné vyslobodenie. V kontexte tejto najbezmocnejšej sociálnej vrstvy obyvateľstva, ktorú autor konfrontuje so svetom všemocných, sa javí Sonnyho konanie ako pochopiteľné a jediné možné. Stáva sa prostredníkom (nie hrdinom, ani Rambom) nastolenia protizákonnej spravodlivosti, ktorá by inak neprišla. Opierať sa o zákony tu nemá zmysel, pretože sú na chobotnicu prikrátke.

Nesbø neprestal byť romantikom pokiaľ ide o vzťahy medzi mužom a ženou napriek tomu, že túto knihu charakterizuje bezvýchodiskovosť situácie, nutnosť konať napriek neistému výsledku, či zvrátenosti celého systému. No dokázal sa odpútať od banality samoúčelného zabíjania a chytania vrahov, či čiernobielej optiky dobra a zla. Ponúka komplexný sociálny príbeh, na ktorom je paradoxné jedine to, že vôbec nepripomína krajinu, kde sa odohráva. V priebehu čítania sa takmer nedá ubrániť dojmu, že ide o stredoeurópsky kontext a nie o pokojné a nekorupčné severské pomery. Na kvalite to však tejto knihe vôbec neuberá, skôr naopak, v našom prostredí má o to väčší potenciál zapôsobiť a inšpirovať.

O osamelých mužoch a ich útekoch

27.04.2015

Nórsky film Ole Giævera Proti prírode zobrazuje úplne obyčajného tridsiatnika, ktorý chce v horách rozchodiť, či skôr vybehať únavu zo života. Hlavného hrdinu Martina nebaví práca, reči kolegov, ani miesto, kde žije. Znechucuje ho monotónnosť a otupná rovnakosť bežných dní, ktoré majú všetky predpoklady k tomu, aby takými ostali až do dôchodku. Chcelo by to [...]

Severský nemilosrdný humor: recenzia filmu Boj snežného pluhu s mafiou

15.04.2015

Nórska čierna komédia Hansa Pettera Molanda o mužovi, ktorý sa rozhodol pomstiť smrť svojho syna, patrí k najlepšiemu, čo možno momentálne vidieť v slovenských kinách. Nils Dickmann (Stellan Skarsgård) s chuťou odhŕňa sneh na nedostupných nórskych cestách. Za svoju prácu dostane titul občan roka, no vzápätí sa dozvedá, že sa mu predávkoval syn. V skutočnosti ho [...]

Učitelia a vykorisťovanie

04.04.2015

Učitelia mali minulý týždeň svoj sviatok. Honosné oslavy to určite neboli. Podgurážených pedagógov asi nik nestretol. Jedine ak by pili od žiaľu. Nad sebou a nad svojimi (a cudzími) deťmi. Nad nemennosťou situácie, v akej sa nachádzajú. Bezútešnosťou, ktorá sa týka všetkých, ktorí nečakajú len na dôchodok. Sú unavení trápnosťou rečí o ich potrebe [...]

Zuckerberg

Zakladateľ Facebooku má 40 rokov. Ako darček si kúpil jachtu za 300 miliónov

14.05.2024 08:00

Mark Zuckerberg si k narodeninám zadovážil luxusnú loď, ktorú vyrobili na objednávku ruského oligarchu. Zaplatená cena je však preňho maličkosť, vráti sa mu už za tri mesiace.

Kuznecov

Začína sa čistka generálov? Po zosadení Šojguho zatkli šéfkádrováka ministerstva obrany

14.05.2024 07:25

Kukláči násilne vnikli do vily generála Kuznecova, vytiahli ho z postele a aj s manželkou odviedli na výsluch.

kolóna, Zvolen

Dlhé kolóny vo Zvolene sú pre šoférov skúškou nervov. Oprava mosta tam potrvá do októbra

14.05.2024 07:00

Práce ešte len odštartovali, no šoférom už teraz „tečú“ nervy. Pri pomyslení, že to potrvá celé mesiace, sa chytajú za hlavu.

Zuzana Dolinková, Martina Šimkovičová

Hlasovací trojboj: Ministerky odvolávanie ustoja, osud FPU je spečatený. Hlas ustúpil, SNS si musí dávať pozor

14.05.2024 06:00

Podľa politológ síce leží zodpovednosť v prípade FPU na pleciach SNS, no ak si pri riadení fondu nedá pozor, môžu tu vzniknúť podobné podozrenia z klientelizmu a netransparentnosti ako v minulosti.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 4
Celková čítanosť: 10767x
Priemerná čítanosť článkov: 2692x

Autor blogu

Kategórie

Archív